Jeleni v Srní

Naše asi dvacetičlenná skupina pomalu následuje svého průvodce. Jdeme potichu a mlčky. Mlčí i okolní zasněžená krajina a na první pohled se zdá, že spí. Život tu i v nejkrutějších mrazech pokračuje ukrytý v hlubokých lesních údolích, kde jsou přeci jen trochu příhodnější podmínky. Jedno takové místo, které je vhodné pro přezimování jdeme navštívit. Od nepaměti se tu shromažďovala jelení zvěř a činí tak dodnes.
Jeleni v Srní
Pozorovací srub
Přezimovací obůrka
Náš průvodce
Jeleni v přezimovací obůrce

Sedíme v pozorovacím srubu na okraji přezimovací obůrky. Před prosklenou přední stěnou ve vzdálenosti asi 30 metrů je připravena velká hromada dobrot pro jeleny, laně i kolouchy. První odvážní jedinci se začínají přibližovat. Ostatní kusy zatím jen z povzdálí pozorují jejich počínání, ale postupně přichází na hostinu další a další. Nakonec několik desítek metrů před námi hoduje asi 60 kusů jelení zvěře.

Jeleni se naplno pustili do žrádla. Hluk, který při tom produkují, je natolik silný, že nám náš průvodce Jiří Kec z Národního parku Šumava může začít o jelenech vyprávět.
Do údolí nedaleko soutoku Vydry a Křemelné se jeleni přirozeně stahovali. Dnes na tomto místě stojí asi 58 ha velká obůrka, kam s prvním sněhem přijdou hledat zimní úkryt jelení stáda. Na jejich vyšlapaných tradičních pěšinách na ně čekají otevřené brány a za nimi vše potřebné pro život. Zvířata sem proto přicházejí z volné přírody zcela dobrovolně a na jaře obůrku zase dobrovolně opouštějí. Jeden z důvodu, proč je dobré mít jeleny pěkně pod dohledem, je ochrana nově vysazených mladých stromků. Jejich větvičky jelenům velmi chutnají a dokážou tak zničit velkou část výsadby.

Jelen lesní (Cervus elaphus) je velký sudokopytník z čeledi jelenovitých a patří mezi největší zástupce své čeledi. Samci dorůstají 175 – 230 cm a jejich hmotnost se pohybuje mezi 160 – 240 kg. Samice jsou oproti samcům menší, dorůstají 160 – 210 cm a dosahují hmotnosti mezi 120 – 170 kg.
Typickým znakem jeleního samce jsou parohy, které v předjaří každý rok shazuje. Přibližně za 5 až 6 měsíců mu vyrostou parohy nové. A rychlost je to opravdu úctyhodná, denní přírůstek je asi 2 – 3 centimetry.
Samice pohlavně dospívají v druhém roce života a rodí většinou 1 mládě. Kolouši mají na srsti bílé skvrny, které později mizí. Na matce jsou závislí asi 3 měsíce.
Mezi přirozené nepřátele patří vlci. Ti ale u nás již nežijí a tak jediným predátorem je rys, který si troufne jen na menší nebo nemocné kusy.

Naše šumavské safari pomalu končí. Opouštíme útulný srub a vracíme se zpět do civilizace, obohaceni o krásné zážitky a zajímavé informace.

Pozorování zvěře probíhá jen v zimních měsících zpravidla tři dny v týdnu jednou denně a je o něj značný zájem. Proto je nutné se dopředu objednat. Maximální kapacita je asi 30 osob.

Pozorovací místo v rámci projektu Zoologického programu v Srní.
Územního pracoviště Správy NP a CHKO Šumava tel.:376 599 225.
Cena programu je 20,-Kč za osobu.

Přezimovací obůrka
Jeleni v přezimovací obůrce
Jeleni v přezimovací obůrce

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte!

Mapa

Poslední komentáře

Sociální sítě

Odkazy

Retrofoto.net
historické fotografie
Zdeněk Mikšík
fotografie - camera obscura
Leoš Drahota
fotografie
Jenda Mikšík
fotografie a film
Muzeum Bojkovska
národopisné muzeum Slovácka
Moskyt - nordic walking
Moskyt - nordic walking

Kréta
Kréta je největší řecký ostrov. Jasně, žádná novinka! Je z něj asi tak stejně daleko do Asie, Afriky i centra Evropy –...
Tajná chodba
Při našem pátrání i obyčejném toulání s Moskytem, ale i v běžném životě občas zavadím o příběhy, příhody, nebo...
Svatý Kámen
Neobvyklé poutní místo na samém jihu Čech
Bludičky a modré plamínky
Ve slovanské mytologii nejsou jednoznačně definovány a rovněž i vědecký zájem o tento problém byl značný. Podle...